Η ενασχόληση της οικογένειας Μυλωνά με την καλλιέργεια των αμπελιών ξεκίνησε το 1998 όταν έγινε η αναμπέλωση ενός παλαιού αμπελώνα 3,5 στρεμμάτων στην περιοχή «Χασάνη» του Δήμου Αργαλαστής, κοντά στον οικισμό Μετόχι. Το αμπέλι αυτό χρονολογείται τουλάχιστον πριν από το 1840, οπότε και η ανανέωση των κλημάτων γινόταν με τη μέθοδο των καταβολάδων. Με τον τρόπο αυτό ο αμπελουργός κατάφερνε να ανανεώνει κατά διαστήματα τα γερασμένα κλήματα ώστε να έχει πάντοτε ένα εύρωστο αμπέλι.

Τις εποχές εκείνες δεν υπήρχε η ασθένεια της φυλλοξέρας, η οποία μέχρι το 1975 κατέστρεψε το 99% των αμπελώνων της περιοχής, μέσα σε αυτούς και τη «Χασάνη».
Το 1998 το αμπέλι φυτεύτηκε ξανά με διάφορες ποικιλίες, όπως το ξινόμαυρο, ο ροδίτης, το ασύρτικο, το μοσχάτο και το λημνιό και τρία χρόνια μετά παράχθηκε το πρώτο κρασί της οικογένειας Μυλωνά που ήταν εξαιρετικής ποιότητας.
Δυο χρόνια αργότερα, το 2000, φυτεύτηκε το μικρό αμπέλι στην περιοχή «Πνευματικού», σε ένα πρανές κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βόλου-Αργαλαστής, λίγο πιο έξω από το χωριό. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σε αυτό είναι ο ροδίτης, το λημνιό και το ασύρτικο.
Το 2009 δημιουργήθηκε ο μεγάλος αμπελώνας στην περιοχή «Στριβό», 10 στρεμμάτων, με τρεις ποικιλίες το ασύρτικο (4στρ.), το merlot (5στρ.) και το μοσχάτο Αμβούργου (1στρ.), ενώ το 2013 ιδρύθηκε το οινοποιείο της οικογένειας Μυλωνά, με έδρα την Αργαλαστή.

20161006
20161218